Fotboll och våld

I måndags var det match mellan mellan VSK och Hammarby på Swedbank Park. Inte bara ett bottenmöte i superettan utan också en ”högriskmatch” vilket innebär nästan lika många poliser och ordningsvakter som åskådare. Våldet som finns kring fotbollen väcker en hel del frågor men också stort intresse.

Jag har så länge jag kan minnas alltid varit snuskigt intresserad av fotboll, även om det avtagit med åldern. Idag ser jag det nästan som ett sundhetstecken att jag inte kan rabbla upp hela Premier League-tabellen utantill. Men genom mitt intresse har jag också många gånger kommit i kontakt med den våldsamma sidan av fotbollen – och många gånger tidigare i livet fascinerats av den. Det är jag långt ifrån ensam om. Det finns en mängd filmer, allt ifrån klassikern I.D. till Green Street Hooligans, en mängd böcker och till och med TV-spel om huligankulturen.

Huliganerna säger sig, som alla andra supportrar, älska sina lag. Det är långt ifrån alla matcher där det blir slagsmål, men många åker ändå till avlägsna bortamatcher och  lägger ner en stor del av sin inkomst på matchbiljetter och resor. Många av dem har följt sitt lag under många år och sett de flesta matcherna. Vad är skillnaden mellan en supporter och en huligan? Kanske egentligen inte så mycket, de allra flesta huliganer är hängivna supportar och inte psykopater som enbart är ute efter att slåss. Detta kanske är den största anledningen till att det är så svårt att få bort problemen med huliganism som kostar både samhället och klubbarna så stora summor pengar.

Filip Andersson har i Fria tidningen skrivit om våldet kring fotbollskulturen. Tittar man både i Sverige och utomlands är det utbredda supportervåldet i hög grad sammankopplat med fotbollen. Han skriver att ”[d]et verkar nästan som om något i själva konceptet fotboll är tilltalande för dem som vill slåss.” Han refererar också till boken Med uppenbar känsla för stil av Stephan Mendel-Enk där författaren menar att de ideal som finns på planen kan liknas vid de ideal som huliganerna (och även många icke-våldsamma supportrar) har. Att ställa upp för varandra när det gäller, att stå upp för  sin sak och att offra sig själv för kollektivet. De spelare som hyllas mest är  just de som kämpat med blod, svett och tårar och gett allt för sina lag. Enligt Stephan Mendel-Enk har huliganerna gjort sin tolkning av vad det innebär att kämpa för laget. De vill också ge allt men finner inte de sedvanliga supporteraktiviteterna tillräckliga.

Kanske utgör fotbollsarenorna någon sorts sista frizon där män (för det är nästan uteslutande män) kollektivt och ohämmat kan utrycka kärlek och hat. Kanske är både den våldsamma och den icke-våldsamma delen av supporterkulturen en spillra av ett gammalt manlighetsideal som inte rymms på så många andra ställen än arenorna eller sportbarerna?

”Someone said ‘football is more important than life and death to you’ and I said ‘Listen, it’s more important than that’.” – Bill Shankley, Anfieldlegendar

/Wester

Annonser

3 responses

  1. Hörde på radion på väg till jobbet idag att polisens kostnader för att hålla ordning i samband med matcher ligger på ca 55 miljoner om året. Varje högriskmatch kostar ca 1 miljon. Det är ganska mycket resurser som skulle kunna läggas på att förebygga annan typ av brottslighet.

    /Wester

  2. Jag tycker att mansrollen är ett sorgligt bortglömt kapitel. Mycket har hänt som har förändrat situationen för mannen både på gott och ont. De som inte passar in i den rådande normen (vilken den än må vara) försöker ofta hitta sin plats i utkanten. Vad det betyder för mannen nu och vad det kommer betyda för mannen i framtiden är det för få som funderar på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s